İçindekiler
- Kurum İçi Girişimcilik İle Gelir Elde Etme Yöntemleri
- Yeni Ürünler ve Hizmetler Geliştirmek
- Operasyonel Verimlilik ve Maliyet Avantajı
- Yeni İş Modelleri Geliştirme
- Ortaklıklar ve Strateji İş Birlikleri
- Kurum İçi Girişimcilikte Başarılı Olma Yöntemler
- İnovasyon Kültürünü Destekleyecek Bir Ortam Yaratmak
- Fikir Toplama ve Değerlendirme Kanalları Kurmak
- Kaynak Sağlama ve Eğitim Desteği
- Pilot Projeler ve Prototip Geliştirme
- İlgili Gönderiler
Geleceği şekillendiren yapay zeka teknolojileri gibi kurumsal girişimcilik kültürünü geliştiren en büyük katma değerli kavramlardan biri de kurum içi girişimcilik haline gelmektedir. Değişen ve gelişen dünyada günden güne artan yenilikçi ve inovatif yaklaşımlar, şirketleri de farklı yönlere gitmeye, yeni projelerle ekip ve şirket kültürünü farklı bir noktaya getirme çabasına sokmaktadır.
Peki kurum içi girişimcilik nedir?
Kurumsal yapılarda çalışan kişilerin günlük rutin işlerinin dışında, yeni fikirlerle farklı projeler üzerinde düşünmesi, farklı projeler içinde yer alma isteğini hayata geçirmesi doğrultusunda ortaya çıkan, şirkete maddi bir katma değer katan, şirketin kendi içindeki sorunlara da bir yandan çözüm bulabilen projelerin hayata geçirilmesi sonucu ortaya çıkmış bir kavramdır.
Günlük akışın dışında, kişilere farklı bir amaç ve heyecan katan bu projeler, zamanla şirket içinde proje ekiplerinin oluşmasına, şirketin içindeki sorunların çıkarılmasına ve çözüm yolları üretilmesine katkı sağlamaktadır.
Kurum İçi Girişimcilik İle Gelir Elde Etme Yöntemleri
Kurum içi girişimcilik sadece ekiplerin inovatif fikirler üretmesine değil, şirket içinde farklı gelir kapılarının da aralanmasına yardımcı olmaktadır.
Yeni Ürünler ve Hizmetler Geliştirmek
Pazar ihtiyaçları doğrultusunda, kullanıcıya hitap eden ve pazarda kendine bir yer bulan ürünler geliştirilebilir. Bu yenilikçi ürünler, pazarda ihtiyacı karşıladığı ve doğru kullanıcı kitlesine hitap etmeyi başardığı noktada, pazara sunulan her ürün gibi, doğrudan gelir yaratma fırsatlarını da beraberinde getirmektedir.
Operasyonel Verimlilik ve Maliyet Avantajı
Şirket içindeki ekiplerce yaratılan projeler, operasyonel maliyetlerin minimize edilmesine yardımcı olmaktadır. Bununla beraber gelen verimlilik artışı ve maliyet yapısındaki yapılan iyileştirmeler, karlı bir iş modeli kurulması yolunda en büyük etkiye sahip yapı taşları haline gelmektedir.
Yeni İş Modelleri Geliştirme
Kurum içi girişimcilik, mevcut iş modellerini güncellemek, bir üst segmente taşımak ya da sıfırdan yeni bir ürünün hayata geçirilmesini kapsamaktadır. Ekiplerin farklı sorunlara çözüm bulma çabası ise ekosistem bazlı yaklaşımlar ile yeni gelir fırsatlarının hayata geçirilmesini kapsamaktadır.
Ortaklıklar ve Strateji İş Birlikleri
İnovatif yaklaşımı belirleyen bir şirket, rakiplerinden ayrışarak sektör devlerinin arasında kendine daha kolay bir yer bulabilmektedir. Bu öne çıkışla beraber farklı iş ortaklıkları, yeni ekiplerle gücünü artırmak da beklenen son haline gelmektedir. Bununla beraber artan marka değeri ise şirketin kariyer yolunu yükselen bir ivme olarak etkilemektedir.
Kurum İçi Girişimcilikte Başarılı Olma Yöntemler
Kurum içi girişimcilikte en yüksek verimi almak ve gerçek bir inovasyon yolu çizmek için atılması gereken bazı temel adımlar bulunmaktadır.
İnovasyon Kültürünü Destekleyecek Bir Ortam Yaratmak
Her konuda olduğu gibi kurum içi girişimciliğin inovatif yanını efektif kılmak için yapılması gereken en önemli şeylerden biri; ofis kültürünü bu doğrultuda revize etmektedir. Oluşturulan ofis kültürü yaratıcılığa açık, fikirlerin rahatça paylaşılabildiği, ekip içi iletişimin dinamik olduğu ve kişilerin yeni fikir yaratımına itildiği ofis ortamları aslına tüm süreci başlatan kıvılcım haline gelmektedir.
Fikir Toplama ve Değerlendirme Kanalları Kurmak
Ekip içinde yeni fikirlerin canlandırılması için düzenlenebilecek Ideathon programları ile beraber, ekip beyin fırtınasına teşvik edilmekte, bunun sonucunda çıkan fikirler ise belirlenen ekipler aracılığı ile değerlendirilerek, gelecek potansiyeli de ele alınarak yapılabilirliği doğrultusunda değerlendirilmelidir.
Kaynak Sağlama ve Eğitim Desteği
Ekipleri teşvik etme noktasında en önemli konulardan biri de, ekiplere bakış açılarını değiştirecek, farklı bilgilerle besleyecek eğitimler vermek, ya da bu konuda kaynak sağlamaktadır. Verilen eğitimlerde teknik yönlere dokunmanın yanında, yaratıcılığın beslendiği, farklı bakış açıları kazandığı içerikleri de sunmak gerekmektedir.
Pilot Projeler ve Prototip Geliştirme
Pilot projeler, daha küçük maliyetler ile beraber fikirin ve işin test edilmesi sürecini kapsamaktadır. Yüksek bütçeler ayırmadan süreci optimize etmek ve fikrin uygulanabilirliğini ölçmek için ise prototip süreci büyük önem taşımaktadır.
Kurum içi girişimcilik, tüm şirket yapıları için, geleceğe yönelik en önemli ve etkili adımlardan biri haline gelmekte ve günden güne ekosistemdeki etkisini artırmaktadır. Bu süreçte bir etki yaratmayı hedefleyen kurumlar, belirli bir noktada atacağı büyüklü küçüklü adımlar ile inovatif ve yaratıcı yaklaşımları, yeni fikirleri kapsayan projeleri sistemlerine entegre etmeye başlamalıdır.
Siz de kurum içi eğitim ve atölyeler ile kurum içi girişimcilik kültürünüzü geliştirmek ve beslemek istiyorsanız INVEXEN’e gelerek kurumsal girişimcilik kültürü oluşturma serüvenine adım atabilirsiniz!