Genel

Detaylı Genç Girişimci Desteği Rehberi (2024)

Genç girişimci desteği, üniversite öğrencilerinden yeni mezunlara ve kariyerine ilk adımlarını atanlara kadar herkesin merak konusu. Elbette bunun pek çok sebebi var. En önemlilerinden birisi de dijital dünyanın gelişmesiyle birlikte sermayenin inovasyona imza atmak için artık eskisi kadar gerekli olmaması sonucunda gençlerin karşısında tek engel olarak vergi yüklerinin ve sigorta primlerinin kalması. Ve genç girişimci teşviki gibi girişimci desteklerinin bu engeli ortadan kaldırması.

Fakat kurum içi girişimcilik olarak da bilinen kurumsal girişimcilik aktivitelerinin teşvik edilmesi için de büyük rol oynayan ve dolayısıyla mesleklerine ilk adımlarını atanlar kadar yönetici pozisyonunda bulunanlar için de büyük önem taşıyan genç girişimcilik desteğinin alınması zorlu ve kafa karıştırıcı bir süreç olabiliyor.

Invexen olarak bu yazımızda bu zorluğun üstesinden gelmenizi amaçlayarak, genç girişimci desteği şartlarının ne olduğundan tanımına, genç girişimci desteği başvurusunun nasıl yapılabileceğinden bu teşvikin genç yatırımcılara destek olabileceği noktalara kadar uzanan geniş bir perspektifte ve bütün ayrıntılarıyla yeni girişimci desteğini ele alacak ve 29 yaş altı genç girişimci desteğinin tüm bilinmeyenlerini aydınlığa kavuşturacağız.

Genç Girişimci Desteği Nedir?

Genç girişimci desteği, yaşı belirli bir aralıkta olan genç girişimci adaylarına Bağkur desteği ve vergi muafiyeti sağlayarak girişimcilik dünyasına girmelerini kolaylaştırmayı amaçlayan girişimci desteklerinden biridir. Genç girişimci teşviki, 18 Mayıs 2018 tarihli, 30425 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Genç girişimci bağkur desteği ve genç girişimci vergi muafiyeti sağlayan bu teşvikle ilgili olarak, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 81’inci maddesinin birinci fıkrasına eklenen bent aşağıdaki gibidir:

“31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 20’nci maddesi kapsamında genç girişimcilerde kazanç istisnasından faydalanan ve mükellefiyet başlangıç tarihi itibarıyla 18 yaşını doldurmuş ve 29 yaşını doldurmamış olanlardan, bu Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinin (1) numaralı alt bendi kapsamında 1/6/2018 tarihinden itibaren ilk defa sigortalı sayılan gerçek kişilerin primleri, 1 yıl süreyle 82 nci madde uyarınca belirlenen prime esas kazanç alt sınır üzerinden Hazinece karşılanır. Adi ortaklıklar ve şahıs şirket ortaklıklarında sadece bir ortak bu fıkra hükmünden yararlandırılır.”

Genç Girişimci Desteği Şartları Nelerdir? Bağkur Teşviki Şartları Hangileridir?

Genç girişimci şirket kurma ve genç girişimci şahıs şirketi açılması işlemleriyle birlikte başvurusu gerçekleştirilebilecek genç girişimci teşvikine başvuru yapabilmek için gereken asgari şartlar şu şekildedir:

  • Genç girişimci yaş sınırı 18-29 arasıdır. Dolayısıyla 18 yaşına girmemiş olanlar ve 29 yaşından büyük olanlar genç girişimci desteğinden yararlanamazlar. Genç girişimci yaş hesaplama için ayrı bir metot bulunmamaktadır. Genç girişimci yaşı, birinci fıkraya eklenen bentte de görülebileceği üzere sabittir. Genç girişimci desteğine başvurulması için genç girişimci yaş sınırı 35 olması gerektiği şeklindeki bilgiler doğru değildir. 35 yaş sınırı genç girişimci kredisi için geçerlidir.
  • Yeni girişimci desteğinden yararlanmak isteyen genç girişimci adaylarının adi ortaklık veya şahıs şirketi kurmuş olmaları gereklidir. Ve bu şirketin adayların ilk şirketi olması elzemdir.
  • Genç girişimci teşvikinden yararlanacak genç girişimci adaylarının 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa Bağkur sigortalısı olmuş olmaları gerekmektedir.
  • Gelir Vergisi Kanunu’nun 20. maddesinde belirtilen genç girişimci kazanç istisnası kapsamına dahil olunmalıdır.

Yukarıda belirtilen maddelerin her birini sağlayan genç girişimci adayları yeni girişimci desteğinden yararlanabilir ve Türk girişim ekosisteminin bir parçası olabilirler. Yeni girişimci desteğinin gençlere hibe programı olmadığı unutulmamalıdır. Yeni girişim desteği, sadece gençlere 12 ay boyunca Bağkur primi yardımı yapılmasını ve vergi muafiyetini içerir. Genç girişimci istisnası 3 yıl veya 3 vergilendirme dönemi boyunca geçerlidir. Dolayısıyla vergi muafiyeti 3 yılı kapsar.

Genç girişim teşvikinden yararlanmak için gereken şartları belirttik. Şimdi sırada bu teşvikten kimlerin yararlanamayacağını söylemek var. Durumu aşağıdaki bir veya birden fazla maddeye uyan hiçbir genç girişimci adayı, yeni girişimci teşvikinden yararlanamayacaktır.

  • Anonim veya limited şirket kuranlar genç girişim teşvikinden yararlanamazlar. Şahıs şirketi açmış olsa da başka bir şirkette ortaklığı bulunan veya daha önce vergi mükellefi olup sonradan şirketini kapatmış kişilerin de yeni girişimci desteğinden faydalanmaları mümkün değildir. Genç girişimci desteğinden yararlanılabilmesi için açılan şirketin adayın ilk şirketi olması gerekmektedir. Daha önce şirket açmış adayların genç girişimci bağkur desteği veya genç girişimci vergi muafiyeti kapsamında sayılmaları mümkün değildir.
  • 18-29 yaşları arasındaki genç girişimci yaş sınırına uymayan adayların yeni girişimci desteğinden yararlanamazlar.
  • Açılan şirket ortaklı bir yapıya sahipse, ortakların her birinin genç girişimci istisnası kapsamında sayılması gerekmektedir. Ortaklardan birinin genç girişimci istisnasına girmemesi halinde diğer ortaklar bu destekten yararlanamazlar.

Genç girişimci teşvikinden yararlanabilecek ve yararlanamayacaklara yönelik yukarıda yazılı maddeler zaman içinde değişebilir. Teşvik maddelerinde yapılan değişiklikler hakkında bilgi sahibi olabilmek için düzenli olarak ilgili maddeleri ve resmi gazeteyi takip etmek gerekmektedir.

Genç girişimci teşvikinin, girişim sermayesi (Venture Capital) gibi karşılıklı bir destek olmadığı unutulmamalıdır. Girişim sermayesinde yatırımcı şirketinizde veya startupınızda pay sahibi olmak isterken, genç girişimci desteğinde böyle bir durum söz konusu değildir. Yapılan yardım karşılıksızdır.

Genç Girişimci Desteği Neleri Kapsar?

Genç girişimci bağkur desteği olarak da tanımlanabilecek yeni girişimci desteği, özellikle sermaye tarafında sıkıntı çeken gençlerin omuzlarından büyük bir yük alarak dinamizmlerini ve yaratıcı fikirlerini girişim ekosistemine entegre etmelerini kolaylaştırır. Aynı zamanda kadın girişimci bağkur desteği olarak da işlev gören bu destek sayesinde kadınların da herhangi bir dezavantaj çekmeden, eşit şartlarda girişim dünyasına atılabilmeleri amaçlanır.

Sadece bir önceki bölümde belirtilen genç girişimci bağkur desteği şartlarına uyanların yararlanabilecekleri genç girişimci desteği şunları kapsamaktadır:

  • Genç girişimci teşvikinden yararlanmaya hak kazanan adaylar 3 yıl boyunca kazanç üzerinden vergi ödemezler. Bu teşvikle sunulan genç girişimci vergi muafiyeti tutarı 2024 yılı itibariyle 230.000 TL‘dir. Bu tutar her sene yenilenir. Genç girişimci vergi muafiyeti sınırının aşılması ve ikinci vergi dilimine girilmesi halinde adaylar aradaki farkı ödemekle yükümlü olurlar.
  • Genç girişimci bağkur desteği adından da anlaşılabileceği üzere bu teşvik programı gençlere bağkur teşviki de sağlamaktadır. Sağlanan genç girişimci bağkur desteği 12 ay ile sınırlıdır. Bu destek kapsamında gençlerin bir senelik sigorta primleri hazine tarafından karşılanır. Gençlerin girişimcilik dünyasına adım atmaları kolaylaştırılır.

Yukarıdaki maddelerden de anlaşılabileceği üzere genç girişimci desteği, bir gençlere hibe programı değildir. Nakit olarak genç girişimci adaylarına herhangi bir yardım yapılmamakta, sadece bağkur desteği ve vergi muafiyeti sağlanmaktadır. Şirketi için sermaye arayan veya finansman sıkıntısı çeken gençlerin genç girişimci kredisi gibi olanaklardan faydalanmaları yararlarına olacaktır.

Genç Girişimci Başvurusu Nasıl Yapılır?

Genç girişimci bağkur desteği başvurusu internet üzerinden gerçekleştirilebilir. Aynı zamanda, bizzat genç girişimci vergi dairesine giderek süreci daha hızlı bir şekilde de ilerletebilir. İki durum için de izlenmesi gereken yol birbirinden farklıdır.

İnternet üzerinden gerçekleştirilen genç girişimci desteği başvurularında İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden bir dilekçe hazırlayarak başvurunuzu gerçekleştirmeniz istenir. Süreç bir mali müşavir eşliğinde daha hızlı bir şekilde sonuca bağlanabilir. Başvuru sonucunda genç girişimci desteğinden faydalanabilir onayının geldiği durumda belgenin çıktısını alarak ikamet adresinize bağlı Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğü’ne teslim etmeniz gerekir.

Genç Girişimci Desteği Başvuru Süresi Ne Kadar?

Genç girişimci bağkur desteği süresi için net bir rakam vermek doğru olmayacaktır. Başvuru süresi ve günleri her yıl değişkenlik göstermektedir. Genç girişimci teşviki başvuru tarihlerini kaçırmamak için yapabileceğiniz şey KOSGEB’in sayfasını düzenli olarak takip etmektir.

Bu sayfayı takip ederek aynı zamanda KOSGEB’in sunduğu diğer yardımlar hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Girişimcilere pek çok noktada destek olan KOSGEB’in girişimcilere sunduğu desteklerden faydalanmak için KOSGEB Girişimcilik Belgesi almanız gerekmektedir.

Genç Girişimci Desteği Verilen Sektörler

Genç girişimci desteği, sektör fark etmeksizin, 18-29 yaş arasında ilk şirketini kurmuş ve inovasyon yolunda emin adımlarla ilerleyen her tür genç girişimci adayına verilebilmektedir. Dolayısıyla genç girişimci teşviki noktasında bir sektörün bir diğerine üstünlüğünden bahsetmek mümkün değildir. Yine de bu destekten istatiksel olarak daha fazla yararlanan çeşitli sektörler vardır. Son yıllarda genç girişimci desteğinden en çok faydalanan sektörler şu şekilde özetlenebilir:

Yazılım ve Bilişim Sektörü

Dijital dünyanın her geçen gün gücüne güç katarak büyümesi ve daha önce akla hayale gelmeyecek uygulamaların gerçeğe dönüşmesiyle yazılım sektörü, son yılların gözde sektörlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Teknik beceriye sahip olunduğu takdirde diğer sektörler kadar giriş sermayesine gerek duyulmayan bu sektör sunduğu sermaye rahatlığıyla şüphesiz üniversiteden yeni mezun olan ve dinamizmiyle Türk girişim ekosisteminde devrim yaratmak isteyen tüm gençlerin de göz bebeğidir.

Yazılım sektörü, aynı zamanda genç girişimci teşvikinden en çok faydalanılan sektörlerden biridir. Bu gibi girişim desteklerinin yıllar içinde artmasıyla ülkemiz de dijital dönüşüm yolunda koşar adım ilerleyen dünyadaki rekabetin üst sıralarında kendisine yer bulacaktır.

İnşaat Sektörü

Türkiye gibi inşaat alanında yurt içi ve yurt dışında oldukça güçlü bir durumda olan bir ülkede verilen girişimci desteğinin en çok rağbet gördüğü sektörlerden bir diğerinin inşaat sektörü olması elbette rastlantıyla açıklanamaz.

Özellikle Orta Doğu ve Orta Asya inşaat projelerinde söz sahibi olan Türkiye’nin sunduğu bu gibi girişimci destekleriyle ilerleyen yıllarda Avrupa’nın da inşaat alanında önde gelen ülkelerinden biri olmamız hiç de zor değil.

E-Ticaret Sektörü

Amazon, Etsy, Shopify ve benzeri online pazar yerleri sayesinde, e-ticaret, son yılların en önde gelen ticaret sahalarından biri oldu. Bu gelişmelerden geri kalmayan ülkemiz genç girişimci adaylarının da dropshipping, arbitrage, private label ve benzeri modellerle yurt dışına ürün satmalarında elbette şaşırılacak hiçbir şey yok.

Dijital dünyanın pazar yerlerinde kendilerine tek tek yer bulmaya çalışan genç girişimci adaylarının oldukça fazla rağbet gösterdiği e-ticaret sektörünün, genç girişimci desteğinden en çok faydalanan üçüncü sektör olarak kendine yer bulması oldukça gurur verici.

Invexen ile Girişim Danışmanlık Hizmetleri

Invexen olarak, girişimcilik programları ve kurum içi girişimcilik modellerini şirketlerin bünyelerine uygulayarak, girişim sermayesi fonu yönetimigirişim sermayesi eğitimiyatırım turu danışmanlığıhızlandırma danışmanlığı ve girişimcilik programı danışmanlığı gibi alanlarda startup ve unicorn şirketlere A’dan Z’ye kapsamlı bir girişim danışmanlık hizmeti sunuyoruz.

Siz de girişim ekosisteminde kendinize yer bulmak ve dinamik fikirlerinizle her geçen gün büyüyen girişimcilik pazarında lider konuma gelmek istiyorsanız bizimle iletişime geçebilir ve çok daha kolay bir girişimcilik sürecinin tadını çıkarabilirsiniz!

Genç Girişimci Desteğiyle İlgili Sık Sorulan Sorular

Genç Girişimci Desteği ile KOSGEB Desteği Aynı Anda Verilir Mi?

Genç girişimci desteği ve KOSGEB desteğinin aynı anda alınmasının önünde herhangi bir engel bulunmamaktadır. Her iki destek de aynı anda alınabilir. KOSGEB desteğinin alınabilmesi için KOSGEB girişimcilik eğitimlerinin alınması ve girişimcilik belgesine sahip olunması gerekmektedir.

2024 Genç Girişimci Desteği Ne Kadar?

Genç girişimci teşvikinin tutarı, faiz oranları ve ekonomik şartlar sebebiyle her sene değişkenlik göstermektedir. Genç girişimci desteğinin tutarı 2024 yılı itibariyle 230.000 TL olarak belirlenmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir